Foto John Gundlach - Flying Holland
De ILT heeft veel taken op het gebied van toezicht, opsporing en vergunningverlening in transport, infrastructuur, milieu en wonen. Daarnaast komt de ILT in actie als zich incidenten voordoen. Ook kan zij onderzoek doen naar de oorzaken van ongevallen. Naast de toezichtprogramma's, die zich richten op de grootste maatschappelijke risico's, besteedt de ILT een groot deel van haar capaciteit aan deze reguliere taken.
TijdlijnIn dit hoofdstuk leest u over de belangrijkste, of meest bijzondere gebeurtenissen, in 2020.
2020
- In januari brengt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) een werkbezoek aan Schiphol. Daar krijgt zij van inspecteurs een inkijk in de diversiteit aan toezichtswerkzaamheden van de ILT.
- In februari verleent de ILT voor het eerst een ontheffing voor een waterstoftrein. Voordat reizigers echt gebruik kunnen maken van deze eerste Nederlandse waterstoftrein, moet bij de ILT een vergunning voor het vervoeren van passagiers worden aangevraagd.
- De ILT voert rond Valentijnsdag extra controles uit op de naleving van de rij- en rusttijden door bloementransporteurs. Bij 18% van de gecontroleerde vrachtwagens worden 1 of meerdere overtredingen geconstateerd. Niet-naleving van de rij- en rusttijden vergroot de kans op oververmoeidheid. Daardoor kan de veiligheid in gevaar komen.
- De munitiemagazijnen van Defensie in Veenhuizen zijn weer bliksemveilig, zo constateert de ILT in maart. Dankzij gezamenlijk optreden van de Inspectie SZW en de ILT, voldoet het complex met 250 munitiedepots weer aan de wettelijke veiligheidseisen voor blikseminslagen.
- Vanwege de uitbraak van COVID-19 annuleren luchtvaartmaatschappijen veel van hun vluchten. Zij geven vaak vouchers, in plaats van geld, aan hun passagiers. De minister van IenW geeft de ILT de aanwijzing om dit te gedogen. Dit om de kaspositie van luchtvaartmaatschappijen te beschermen. In mei trekt de minister de aanwijzing in, waarna de ILT een onderzoek start.
- Door de uitbraak van COVID-19 is er een dreigend tekort aan desinfectiemiddelen.Daarom komt het ministerie van IenW in april met een vrijstelling voor de productie en distributie van handdesinfectiemiddelen met een vrijstelling voor de productie en distributie van handdesinfectiemiddelen, met een alcoholpercentage van minimaal 70%. Om gebruik te maken van deze vrijstelling, moeten de producenten en distributeurs een een aanvraag indienen bij de ILT.
- De ILT legt in april een gemeente en 3 bedrijven een waarschuwing op. Dit doet de inspectie omdat deze partijen onbetrouwbare keuringsrapporten gebruiken bij de toepassing van grond in een kleiput. En omdat zij de aanwezigheid van asbest en PFAS niet onderzoeken.
- Burgers en bedrijven gebruiken vaker drones tijdens de COVID-19 uitbraak, zo blijkt in mei. De ILT ontvangt meer aanvragen voor ontheffingen en vergunningen, maar ziet ook het aantal overtredingen met drones stijgen.Bij het verlenen van ontheffingen en vergunningen, geeft de ILT voorrang aan aanvragen met een maatschappelijke meerwaarde.
- Er gaat een hoop mis bij het vastzetten - ‘sjorren’ - van containers op zeeschepen. Dit blijkt uit het rapport ‘Sjorren van containers op zeeschepen’ dat minister Van Nieuwenhuizen (IenW) in mei naar de Tweede Kamer stuurt. Dit rapport is tot stand gekomen na gezamenlijke thema-inspecties van de ILT en het Havenbedrijf Rotterdam.
- In juni constateert de ILT meerdere risicovolle situaties met asbest. Zo stuit de ILT tijdens een online inspectie op een aanbieder van kindergasmaskers waarvan de filterbussen asbest bevatten. In Eersel grijpt de ILT in als bij wegwerkzaamheden asbest vrij kan komen. En in een haven in Urk wordt een kotter gesloopt, zonder vooraf asbest te inventariseren.
- De ILT legt ProRail in juli een last onder dwangsom (LOD) op. Dit doet zij na het uitblijven van verbetering op het rangeerterrein de Kijfhoef. Dit grootste rangeerterrein van Nederland staat sinds 2018 onder verscherpt toezicht, nadat er 2 ongelukken plaatsvonden. Met deze LOD wil de ILT ProRail aansporen om het inzicht in de staat van de infrastructuur te verbeteren. En om te zorgen voor betere naleving van de veiligheidskaders en -procedures.
- Niet alle vliegtuigmaatschappijen geven passagiers de mogelijkheid om geld terug te krijgen bij vluchtannulering door COVID-19. Dit concludeert de ILT in juli in haar onderzoek naar het voucherbeleid van luchtvaartmaatschappijen. De desbetreffende maatschappijen hebben hun beleid aangepast, waarna passagiers een keuzemogelijkheden hebben.
- De ILT introduceert in juli 2 interactieve dashboards luchtvaart over veilig en duurzaam vliegen. De dashboards geven informatie over luchtvaartvoorvallen in Nederland. Ook geven zij een overzicht van alles wat met de veiligheid en leefomgeving van Schiphol te maken heeft.
- Het aantal meldingen over zich misdragende passagiers is flink toegenomen, sinds het vliegverkeer weer is opgestart. Dat constateert het Analysebureau Luchtvaartvoorvallen van de ILT in augustus. De analyse laat een duidelijke samenhang zien tussen de coronamaatregelen in het vliegtuig en de toename van misdragingen door passagiers.
- Op Bonaire legt de ILT in augustus een last onder bestuursdwang (LOB) op bij de Venezolaanse olieterminal BOPEC. De keuringstermijn van een aantal olietanks is ruim verstreken, waardoor de veiligheid in het geding komt. Omdat BOPEC zelf de veiligheidsrisico’s niet weg kan nemen, neemt de ILT de benodigde maatregelen. De kosten worden later op BOPEC verhaald.
- Het droneteam van de ILT komt in september in actie tegen het ventileren van gevaarlijke stoffen in de buitenlucht (varend ontgassen). Met de inzet van drones kan de ILT op afstand constateren, of op schepen luiken openstaan. Dat kan een teken zijn dat er sprake is van ‘varend ontgassen’. In combinatie met verschillende informatiebronnen kan dit voor inspecteurs aanleiding zijn, om een schip aan boord te inspecteren.
- Vliegtuigmaatschappijen moeten vanaf 1 oktober weer binnen 7 dagen de prijs van een vliegticket terugbetalen bij vluchtannulering. Dat is het resultaat van de interventiegesprekken die de ILT in september met 5 luchtvaartmaatschappijen voert. Dit naar aanleiding van het ILT-onderzoek uit juni, naar het voucherbeleid van vliegtuigmaatschappijen.
- De ILT zet in oktober een volgende stap in het digitaal inspecteren van de arbeids- en rusttijden van taxichauffeurs. De eerste taxiondernemingen kunnen digitaal data uit de boordcomputer taxi (BCT) aanleveren. Met controles op rij- en rusttijden zorgt de ILT voor veilig en eerlijk taxivervoer.
- De ILT laat in oktober bij verschillende winkels desinfectiepoortjes verwijderen vanwege het gevaar voor de gezondheid. De poortjes dragen niet bij aan het tegengaan van het coronavirus, passen ontsmettingsmiddelen op een foute manier toe. Ook bevatten ze vaak verboden desinfectiemiddelen.
- De ILT doet in oktober een melding over gecorrodeerde rookgasafvoerkanalen. Dit omdat uit verkennend onderzoek blijkt, dat binnen enkele jaren corrosie kan optreden bij flexibele rvs-rookgasafvoerkanalen van pelletkachels.
- Luchtvaartmaatschappijen hebben voldoende oog voor de risico’s bij het vliegen over conflictgebieden. Dat blijkt in november uit onderzoek van de ILT, in opdracht van minister Van Nieuwhuizen (IenW).
- Ruim 60% van de verhuizers beschikt niet over de vereiste vergunning beroepsvervoer, zo blijkt in november. De ILT gaat voorlichten en controleren om oneerlijke concurrentie en misstanden binnen de verhuissector aan te pakken. De ILT wijst verhuisbedrijven tijdens een voorlichtingsactie op hun plichten en de risico’s. Later kan de ILT controleren of de nodige maatregelen zijn getroffen.
- De Inlichtingen en Opsporingsdienst van de ILT (IOD) voert in november doorzoekingen uit in een onderzoek naar biodieselfraude. Bij fraude met biodieselcertificaten wordt niet-duurzaam geproduceerde diesel als duurzame brandstof op de markt gebracht. Door fraude met biodieselcertificaten kunnen Europese milieudoelstelling in gevaar komen. En wordt er veel geld verdiend door de fraudeurs.
- De ILT stelt in december vast dat besmettelijk afval van Corona-testlocaties vaak verkeerd wordt verpakt en afgevoerd. Beschermende kleding van de medewerkers en gebruikte wattenstaafjes moeten op een speciale wijze worden verpakt en afgevoerd. Dit om besmetting te voorkomen. Uit inspecties bij 39 Corona-testlocaties, blijkt dat op 22 locaties het afval niet goed wordt verpakt en afgevoerd.
- De ILT waarschuwt in december particulieren dat het vervoer en het voor handen hebben van vuurwerk niet is toegestaan. Dit vanwege het vuurwerkverbod. Uitzondering op het verbod is het zogeheten ‘fop- en schertsvuurwerk’ (F1-vuurwerk). Maar:
- De ILT keurt in december een groot deel van het geteste fop- en schertsvuurwerk af, zo blijkt uit de gepubliceerde signaalrapportage ‘Categorie F1-vuurwerk’. 61% van de 670 geteste artikelen van dit lichte vuurwerk blijkt niet veilig. Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden verkocht aan personen boven de 12 jaar. Om de veelal jonge gebruikers te beschermen, verplicht de ILT de vuurwerkimporteurs met een last onder dwangsom (LOD) om de artikelen van de markt te halen en te vernietigen.
- Door de toegenomen populariteit van carbid roept de ILT in december particulieren op de juiste maatregelen te treffen bij het vervoer van carbid. Carbid is een gevaarlijke stof dat een zeer brandbaar gas afgeeft, wanneer het in contact komt met water. Particulieren mogen daarom maximaal 5 kg carbid in een luchtdichte verpakking vervoeren.