De aanhouder wint

Wat is er in 2017 gebeurd?

‘Het is gelukt om met China samen te werken. We zaten al aan de vergadertafel, maar nu hebben we afgesproken dat wij mogen meekijken op de werkvloer van de Chinese collega’s. En zij komen ook bij ons meekijken. Dat is bijzonder. China heeft een behoorlijk gesloten cultuur. Iets anders waar we ook blij mee zijn: de wetgeving voor batterijen van enkelschots buizen (cakeboxen) is aangepast. Dat zijn vuurwerkbuizen die makkelijk omwaaien als je ze los neerzet. In de wet staat nu dat deze batterijen op een rijtje op een plankje mogen worden gelijmd. Dat heet compound vuurwerk.’

Wat heeft de ILT gedaan?

‘De doorbraak in China is te danken aan ‘onze man’ in het buitenland. Hij onderhoudt voor ons de relaties met China. De doorbraak in de wetgeving is ook dankzij onderhandelen gelukt. We zitten jaarlijks om de tafel met de branche, de wetgever en beleid. Dan laten we onze cijfers zien. De Europese Unie (EU) heeft uiteindelijk deze wetgeving opgesteld.’

Waarom is dit belangrijk?

‘Er gebeuren nog te veel ongelukken met vuurwerk. Door al deze stappen – hoe klein ze ook lijken – kunnen we het veiliger maken.’

Wat leer je hiervan?

‘De aanhouder wint! Dat zie je terug in beide voorbeelden. Het is een kwestie van volhouden en uiteindelijk lukt het. ’